Italië en de EU moeten nu afval terugnemen dat in Tunesië is gedumpt. Milieugroeperingen: ‘Verder uitstel is onaanvaardbaar’

VOOR ONMIDDELLIJKE VRIJGAVE: Tunis, Rome en Brussel, 3 mei 2021

Vierenveertig Tunesische, Italiaanse, Europese en internationale milieugroeperingen hebben vandaag geëist dat de Italiaanse premier Mario Draghi en Europees commissaris Virginijus Sinkevičius het uitstel stopzetten en de onmiddellijke terugkeer van Italiaans gemeentelijk afval vorig jaar illegaal naar Tunesië verscheept. Volgens de groepen maken de EU- en internationale milieuwetgeving duidelijk dat Italië zijn afval minstens drie maanden geleden had moeten terugnemen.

In 2020 heeft het Italiaanse bedrijf Sviluppo Risorse Ambientali 282 containers gemengd gemeentelijk afval illegaal naar Tunesië geëxporteerd onder bedrieglijke bewering dat het afval was verwerkt en zou worden gerecycled. In feite was het gemengd gemeentelijk afval, met weinig kans op recycling.

De export werd al snel het onderwerp van een nationaal schandaal in Tunesië toen bleek dat bepaalde functionarissen de zendingen hadden goedgekeurd. De zendingen kostte de voormalige minister van Milieu zijn positie en leidde tot zijn vervolging en detentie. Ondanks de ophef zijn de Italiaanse nationale autoriteiten er echter nog steeds niet in geslaagd het afval te repatriëren, drie maanden na de deadline van 8 januari, zoals vereist door het Verdrag van Bazel.

Op grond van het Verdrag van Bazel, het Verdrag van Bamako en het Izmir-protocol van het Verdrag van Barcelona was de export van Italië naar Frankrijk illegale handel en een strafbaar feit. Verder is Italië verplicht het afval binnen 30 dagen na ontdekking van illegale handel te repatriëren.

Op 3 maart 2021 hebben de organisaties Réseau Tunisie Verte, Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA), Basel Action Network en Zero Waste Europe publiceerden een kort verslag het onderzoeken van de wettigheid van deze zendingen en riep op tot hun repatriëring. Na een volledig uitblijven van actie in de haven van Rome, hebben Tunesische groepen op 1 april protesteerde buiten de Italiaanse ambassade op 1 april en eist dat Italië zijn afval terugneemt. Op 29 maart hebben de Italiaanse Europarlementariërs Piernicola Pedicini en Rosa D’Amato (Verts/ALE) ook de Europese parlementaire vragen de Europese Commissie vragen hoe zij ervoor zullen zorgen dat de Italiaanse regering haar verplichtingen uit het Verdrag van Bazel nakomt en garanderen dat dit niet meer gebeurt.

Terwijl een rechtbank in Rome zich momenteel buigt over het lot van de financiële garantie die de Italiaanse exporteur voor de transporten had verstrekt, en de rechtbank is uitgesteld tot 15 juli, is er geen bewijs dat de Italiaanse nationale regering heeft gehandeld om het afval naar wens te verwijderen.

“Gerechtelijke ruzies tussen de Italiaanse exporteur, de verzekeringsmaatschappij en de overheid zijn totaal irrelevant voor de verplichting tot repatriëring,” zei Sirine Rached van de Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA). “De Italiaanse nationale autoriteiten moeten nu de directe kosten dragen en het staat ze vrij om later de kosten op de schuldigen te verhalen.”

“De uitgestelde repatriëring verhoogt het risico op schade die Tunesiërs oplopen door deze illegale transporten, aangezien de giftige mix van Italiaans afval in de haven van Sousse blijft rotten”, zei Hamdi Chaabane van Réseau Tunisie Verte (Netwerk Groen Tunesië).

“We begrijpen niet waarom de Italiaanse regering in deze zaak op hun handen zit. En we kunnen niet begrijpen hoe de Europese Commissie Italië op hun handen laat zitten. De wet is duidelijk, de zendingen waren onwettig en Italië moet de eerste verantwoordelijkheid dragen”, zei Semia Gharbi van Réseau Tunisie Verte.

LOOPT AF


Perscontacten

Claire Arkin, Global Communications Lead bij GAIA
claire@no-burn.org | +1-510-883-9490

Berta Corredor, Persvoorlichter bij Zero Waste Europe
berta@zerowasteeurope.eu | +32 478093622

Sirine Rached, Global Policy Officer bij GAIA
sirine@no-burn.org | +33676900280

Over Zero Waste Europe
Zero Waste Europe is het Europese netwerk van gemeenschappen, lokale leiders, experts en veranderaars die werken aan het elimineren van afval in onze samenleving. We pleiten voor duurzame systemen en het herontwerpen van onze relatie met hulpbronnen, om een ​​rechtvaardige transitie naar zero waste te versnellen ten behoeve van mens en planeet.

Over GAIA
GAIA is een wereldwijde alliantie van meer dan 800 basisgroepen, niet-gouvernementele organisaties en individuen in meer dan 90 landen. Met ons werk willen we een wereldwijde verschuiving naar milieurechtvaardigheid katalyseren door sociale basisbewegingen te versterken die oplossingen bieden voor afval en vervuiling. We stellen ons een rechtvaardige wereld voor zonder afval, gebouwd op respect voor ecologische grenzen en gemeenschapsrechten, waar mensen vrij zijn van de last van giftige vervuiling en waar hulpbronnen duurzaam worden behouden, niet verbrand of gedumpt.

Over Basel Action Network
Basel Action Network (BAN) is een vertrouwde deskundige, medelevende pleitbezorger en wereldwijde partner voor milieurechtvaardigheid. De missie van BAN is om op te komen voor wereldwijde milieugezondheid en rechtvaardigheid door een einde te maken aan de handel in giftige stoffen, een gifvrije toekomst te katalyseren en campagne te voeren voor ieders recht op een schoon milieu.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Iwt-Kdg
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart