Hoe maak je een fornuis met glazen blad schoon — Pro Housekeepers

Kachels met glazen blad zien er prachtig uit wanneer ze voor het eerst worden geïnstalleerd, maar ze schoon houden kan een hele klus zijn. Wat is de beste manier om het glas schoon te maken zonder het oppervlak te krassen? Hoe verwijder je aangebrand voedsel? En hoe voorkom je dat je glazen kookplaat verkleurt? In dit bericht zullen we enkele Pro-tips delen over hoe u uw glazen kookplaat sprankelend schoon kunt houden, wat er ook op wordt gemorst!

Hoe een brander met glazen blad schoon te maken?

Regelmatige reiniging helpt in grote mate bij het voorkomen van ophoping van resten die er lelijk uitzien en het risico op verbranding kunnen vergroten. Veeg het glas na elk gebruik schoon. Doe dit altijd als het glas is afgekoeld om brandwonden of schade aan de kookplaat te voorkomen. Het reinigen van uw glazen kookplaat terwijl deze nog heet is, kan het glas beschadigen.

Verwant: Deze eenvoudige gewoonten helpen je huis schoon te houden

Geef je kookplaat een keer per week een beetje extra TLC. Gebruik een reiniger ontworpen voor het werk, of maak een DIY-versie met een van de onderstaande recepten. Breng de reiniger aan en wacht 10 minuten (of volg de instructies op de fles) alvorens af te vegen. Gebruik een microvezeldoek om het glas van de kookplaat te drogen en te polijsten om het glanzend te houden.

Vermijd schrobben, borstels, schuursponsjes, Magic Erasers of andere schurende reinigingsapparatuur, omdat deze het glas kunnen krassen. Plak met een microvezeldoek of een zachte spons. En stop niet te veel elleboogvet in de taak. Door druk kan het glas barsten. Als een vlek niet loskomt, probeer dan een van de onderstaande reinigingsmethoden om de vlek voorzichtig op te tillen zonder schade aan te richten.

GLAZEN KACHEL VLEKTYPE

REINIGINGSPRODUCT

Watervlekken / overgekookte pannen

witte azijn

gemorst voedsel

Azijn en baking soda

Oude schoonmaakresten

Azijn en baking soda

Minerale afzettingen

Afwasmiddel, bakpoeder en citroenzuur

Microkrasjes van kookgerei

Afwasmiddel, bakpoeder en citroenzuur

Hoe maak je een kachel met zwart glas schoon?

Kookplaten van zwart glas vertonen vaak sneller vlekken en vegen dan andere kleuren. Er zijn echter manieren om uw zwarte glas er altijd als nieuw uit te laten zien. Naast het afvegen van uw kookplaat na gebruik en het één keer per week schoonmaken, volgt u deze tips voor zwart glas.

 1. Droog afvegen om stof te verwijderen voor het reinigen Dit voorkomt dat het stof aan het glas blijft kleven als het nat wordt.
 2. Vermijd zeep en reinigingsmiddelen op zeepbasis. Zeep laat vaak resten achter waardoor je zwarte glas er besmeurd uitziet. Gebruik in plaats daarvan een reinigingsmiddel dat speciaal voor de klus is ontworpen, of een reinigingsmiddel dat vetresten verwijdert, zoals witte azijn.
 3. Gebruik microvezeldoeken, geen keukenpapier. Het laatste wat je op je zwarte glas wilt, zijn sporen van keukenpapier.

Verkleuring kachel zwart glasplaat

Helaas kun je zelfs met de beste zorg toch merken dat je zwarte glazen kookplaat begint te verkleuren. Vaak is de oorzaak iets dat op de kookplaat is verbrand, voedsel of het schoonmaakmiddel dat u gebruikt. Soms eenvoudig hard water vlekken zijn voldoende om een ​​zwarte glazen kachel te verkleuren. Om de vlekken te verwijderen, spuit u de koude kookplaat in met witte azijn en reinigt u deze zoals gewoonlijk. De azijn snijdt door vlekken zonder het glas te beschadigen.

Verwant: Alles over schoonmaken met azijn

Als het glas schoon is, droog het dan goed af. Zo voorkom je dat er nieuwe watervlekken ontstaan. Zorg er dan voor dat u altijd een reinigingsmiddel gebruikt dat is ontworpen voor kookplaten.

Hoe maak je een elektrische kookplaat van glas schoon?

Het gebruik van vloeibare reinigingsmiddelen op een elektrisch fornuis kan je nerveus maken, maar maak je geen zorgen. Zolang er geen water langs de zijkanten van de kookplaat loopt en in contact komt met de bedrading aan de achterkant, zal uw kachel in orde zijn. Gebruik een kleine hoeveelheid reinigingsoplossing – koop een kookplaatreiniger of gebruik een doe-het-zelfoplossing zoals azijn en bakpoeder. Je hebt slechts ongeveer een eetlepel vloeistof nodig om te beginnen, en voeg alleen meer toe als dat nodig is. De reiniger verspreidt zich goed over het glasoppervlak, dus het zal je verbazen hoe weinig je nodig hebt. Droog het glas daarna af met een microvezeldoek om eventuele strepen te verwijderen en waterschade aan de elektronica te voorkomen.

Hoe hardnekkige vlekken op een glazen kookplaat te verwijderen

Sommige vlekken reageren niet op de eerste reiniging. Dit is vooral het geval als u heet vet op uw glazen kookplaat morst of de verkeerde reiniger gebruikt. Veel commerciële glasreinigers zijn ontworpen voor ramen en reageren niet goed op verwarming. Gebruik geen agressieve chemicaliën, bleekmiddel of ammoniak (of schoonmaakmiddelen die deze ingrediënten bevatten) op uw glazen kookplaat, zelfs niet als deze koud is. Anders kunt u de volgende keer dat u uw kookplaat opwarmt, voor een onaangename verrassing komen te staan.

Gebruik in plaats daarvan een reinigingsoplossing die is ontworpen voor kookplaten. Als de eerste poging tot schoonmaken niet werkt, moet u deze mogelijk twee of drie keer herhalen om een ​​vlek volledig te verwijderen. Sommige vlekken, zoals ernstig verbrand op voedsel, hebben ook een beetje extra behandeling nodig.

Hoe maak je een fornuis met glazen blad schoon met aangebrand voedsel?

Als een lekkage hard is geworden op uw glazen kookplaat en schoonmaakmiddelen alleen deze niet kunnen optillen, is het tijd om een ​​schoonmaakhulpmiddel te gebruiken om het te verwijderen. Een van de beste hulpmiddelen om te gebruiken is een handzaam scheermesje, of het gebruik van een schraper voor kachelreinigers. Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van een scheermesje, zowel omdat u risico loopt op letsel, als omdat het glas kan krassen. Controleer altijd eerst de instructies van de fabrikant om erachter te komen of u een scheermes op uw glas kunt gebruiken – sommige glazen hebben een behandeld oppervlak dat een mes zal beschadigen.

Als het glas kan worden schoongemaakt met een mes of schraper, maak dan eerst het oppervlak van de vlek nat met water of witte azijn en laat het 10 minuten intrekken. Dit verzacht de vlek en de vloeistof zorgt voor een belangrijke smering tussen het mes en het glas. Houd het mes vervolgens zo plat mogelijk tegen het oppervlak van de kookplaat en schraap de vlek voorzichtig met een duwende beweging. Gebruik de hoeken van het lemmet niet, omdat deze krassen op het glas veroorzaken, en laat je niet verleiden om het lemmet rechtop te houden, omdat dit ook schade kan veroorzaken.

Nadat de vlek is verwijderd, maakt u de kookplaat weer op de normale manier schoon en alle sporen van de vlek zouden verdwenen moeten zijn.

Hoe maak je een fornuis met glazen blad schoon met verbrand op plastic?

Een van de nadelen van het hebben van een glazen kookplaat is hoe gemakkelijk het is om per ongeluk iets op een hete brander te laten staan. Het verbranden van plastic op je kookplaat is een veelgemaakte fout. Maak je geen zorgen, het kan nog steeds worden opgelost. Het eerste dat u moet doen, is de afzuigkap aanzetten, een raam openen en de kamer verlaten totdat de kachel en het plastic zijn afgekoeld. Brandend plastic kan vrijkomen gevaarlijke chemicaliën dat je niet moet inademen – en het stinkt verschrikkelijk!

Als het plastic dun is, kun je het zachter maken door er een beetje kokend water over te gieten en het een paar minuten te laten staan. Dan zou u het moeten kunnen verwijderen met uw normale reinigingsmethode. U kunt ook een scheermesje of rubberen schraper gebruiken om het voorzichtig van het glas te tillen.

Als er veel plastic op de brander zit of erg hard is geworden, gebruik dan ijs in plaats van kokend water. Door plastic te bevriezen wordt het broos, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is. Werk het los met een houten lepel en maak het vervolgens schoon zoals gewoonlijk.

Als het plastic nog steeds niet verschuift, is het tijd om chemie te gebruiken om het af te breken. WD-40 en nagellakremover (aceton) breken beide plastic af, waardoor het makkelijker schoon te maken is. Breng deze oplossingen alleen aan op een koude kookplaat en gebruik ze spaarzaam alleen op het plastic. Laat het plastic 5-10 minuten zitten en schraap het dan los. Nadat het plastic is verwijderd, maakt u het glas grondig schoon.

Hoe troebelheid te verwijderen van een kachel met glazen blad?

Verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat een glazen kookplaat troebel of wazig wordt. Als u de oorzaak kent, kunt u deze behandelen. Als de troebelheid niet reageert op normale reinigingsmethoden, is het waarschijnlijk geen voedsel- of schoonmaakmiddelvlek. In plaats daarvan kunnen het minerale afzettingen zijn van kraanwater, of zelfs microkrasjes van uw pannen of het gebruik van het verkeerde schoonmaakgereedschap. Deze kunnen worden verwijderd als ze niet te diep zijn, maar je hebt iets sterkers dan azijn nodig om het te doen.

Je zal nodig hebben

 1. Afwasmiddel
 2. Zuiveringszout
 3. Citroenzuur

Breng eerst het afwasmiddel aan op het gebied dat u wilt behandelen. Bedek het met een laag baking soda. Maak dan een mengsel van 1 eetlepel citroenzuur en 1 kop heet water. Doe het mengsel in een spuitfles en spuit de baking soda en het afwasmiddel erin. Citroenzuur is sterker dan azijn, maar maak je geen zorgen, het zal je niet verbranden als je het op je huid krijgt. Was het gewoon af met schoon water.

Laat het mengsel 20-30 minuten op het fornuis borrelen en schrob het dan schoon. Gebruik een microvezeldoek en schoon water om alle resten te verwijderen en droog het glas vervolgens af. Je kunt een gekreukte krant gebruiken om het op te poetsen als je wilt – kranten laten geen pluisjes achter.

Verwant: Houd je granieten aanrechtblad schoon met deze tips

DIY-reinigingsoplossingen voor kachels met glazen blad

Het schoonmaken van uw glazen kachel hoeft geen fortuin te kosten, of het gebruik van agressieve chemicaliën. Je kunt ingrediënten gebruiken die al in huis verkrijgbaar zijn.

Hoe maak je een kookplaat schoon met azijn?

 • witte azijn
 • Water
 • Microvezeldoek
 • Spuitfles

Meng een deel azijn met twee delen water in een spuitfles. Spritz uw kookplaat en maak schoon met een microvezeldoek. De azijn helpt vlekken los te maken en werkt als een natuurlijke deodorant.

Hoe maak je een glazen kookplaat schoon met zuiveringszout?

 • Zuiveringszout
 • Heet water
 • Papieren handdoeken
 • Microvezeldoek

Bedek de kookplaat met een dun laagje bakpoeder. Week vervolgens de papieren handdoeken (of een handdoek) in heet water. Wring overtollig water uit en leg de handdoeken op de baking soda. Laat 15 minuten intrekken en gebruik daarna de handdoeken om de vlek voorzichtig schoon te maken. Verwijder eventuele resten met schoon water met een microvezeldoek.

Ovenreiniger gebruiken op een glazen kookplaat

Het kan verleidelijk zijn om ovenreiniger te gebruiken als je een hardnekkige vlek hebt die niet van je glazen fornuis komt, maar doe het niet. Ovenreinigers zijn te hard en kunnen het glas beschadigen.

Tot slot

Het schoonmaken van een glazen kachel kan lastig zijn, maar niet als je de Pro’s in je hoek hebt staan. Een beetje routinematig schoonmaken – en de juiste oplossingen als je meer gemorste handen hebt – is alles wat je echt nodig hebt.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Iwt-Kdg
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart