Waarop is de WOZ waarde check gebaseerd?

De WOZ waarde is hetgeen je woning waard is. Aan de hand van de WOZ waarde van je huis worden belastingen en heffingen vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan watersysteemheffing en onroerendezaakbelasting. Ook heb je de WOZ waarde nodig voordat je de hoogte van huur kan vaststellen voor een woning. Er zijn dus veel redenen waarom je een WOZ waarde check moet laten doen. Voordat de WOZ waarde vastgesteld kan worden, moet de gemeente alle basisgegevens hebben. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over de grootte van het huis, de staat ervan en het bouwjaar. Maar ook de ligging en locatie zijn van belang. Vervolgens gaat de taxateur aan de slag.

Het verloop van een WOZ waarde check

De taxateur verzameld alle basisgegevens van een woning en neemt deze goed door. Ook bezoekt hij woningen die vergelijkbaar zijn, volgens een steekproef. De taxateur hoeft niet elke woning te zien, want er is een software die de vergelijking tussen woningen automatisch doet. De vergelijking gebeurt op basis van de basisgegevens, zoals de ligging van een pand of bijvoorbeeld het totale oppervlakte in vierkante meters. Eventuele hypotheek of erfpacht wordt buite beschouwing gelaten. Bedrijfspanden worden net wat anders gecheckt. De methode van taxeren is dan anders dan bij een woning. Bij het taxeren van een bedrijfspand wordt er rekening gehouden met de verhuurwaarde of de herbouwwaarde.

Het taxatierapport inzien

Het uiteindelijke verslag wordt niet automatisch met je gedeeld, maar je kan deze wel opvragen bij de gemeente. Een taxatierapport opvragen van een woning of bedrijfspand bij de gemeente kan iedereen doen. In dit rapport staan precies welke woningen de taxateur heeft gebruikt om de woning mee te vergelijken. Op basis hiervan is de WOZ waarde check gedaan. Deze steekproef wordt gedaan op basis van de waarde van het pand op 1 januari van het vorige jaar. De naam hiervoor is waardepeildatum. Hoe je dit rapport opvraagt kan jouw gemeente je het beste vertellen, want dit kan per gemeente verschillen. Jaarlijks wordt de WOZ waarde vastgesteld door de gemeente voor elk huis, en dit kan je dus elk jaar opnieuw inzien.

WOZ waarde bekijken bij het WOZ waardeloket

De WOZ waarde is openbaar en kan iedereen dus inzien. Je kan de WOZ waarde opvragen van elke woning in Nederland via het WOZ waardeloket. Bijna elke gemeente is aangesloten op het WOZ waardeloket, maar niet allemaal. Als je gemeente niet is aangesloten op het WOZ waardeloket dan staat er op de website van je gemeente op welke manier je toch aan de openbare gegevens zoals WOZ waarde kunt komen. Ook andere vragen over de WOZ kan je stellen aan je gemeente. Eventueel bezwaar tegen een WOZ waarde kun je binnen zes weken doen. Dit bezwaar dien je in bij de gemeente. In een bezwaar moet je noteren waarom je bezwaar maakt en hier moet je goede redenen voor hebben. Zes weken na de datum van de WOZ beschikking staat de WOZ waarde vast en kan je geen bezwaar meer maken. De gemeente bepaalt uiteindelijk of ze je bezwaar aannemen en doet dit binnen het huidige kalenderjaar. Het kan dus best even duren voordat je antwoord krijgt.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Iwt-Kdg
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart