Hacks en tips — Professionele huishoudsters

De complete gids voor het reinigen van plinten

Door een regelmatige schoonmaakroutine te volgen, kunt u alle kleine klusjes die zich snel in huis kunnen opstapelen, de baas blijven. Maar hoe vaak maak je je plinten schoon? Als het een tijdje geleden is dat je plinten een beetje TLC hebben gehad, verzamelen ze waarschijnlijk meer stof en vuil dan je denkt. Met onze Pro-tips leer je in een mum van tijd plinten schoon te maken, zonder je rug te breken.

Hoe vaak plinten schoonmaken?

Hoe vaak moet je je plinten schoonmaken? Veel hangt af van je levensstijl. Als je huisdieren hebt die veel haar verliezen, moet je ze waarschijnlijk vaker schoonmaken dan andere mensen. Als een snelle en vuile (!) regel, probeer je plinten eens per maand schoon te maken. Als je merkt dat ze erg vuil zijn wanneer je ze schoonmaakt, schakel dan over op elke twee weken schoonmaken. En als u merkt dat uw plinten schoon blijven, hoeft u ze misschien maar om de paar maanden schoon te maken.

Pro-tip: Schimmel op uw plinten? Zo ga je ermee om

Hacks voor het schoonmaken van plinten

Er zijn een paar manieren om het schoonmaken van uw plinten sneller en efficiënter te maken. Wanneer je aan het stofzuigen bent, gebruik je het opzetborsteltje op de slang om je plinten een poetsbeurt te geven. Dit verwijdert stof, vuil en haren van huisdieren en voorkomt dat het zich ophoopt.

Een andere tip is om droogvellen te gebruiken om je plinten af ​​te vegen. Ze trekken niet alleen vuil aan, ze coaten de planken ook met een stofafstotende glans die ervoor zorgt dat ze in de toekomst niet vuil worden. Extra Pro-tip? Plak je droogvellen op een Swiffer-dweil om je plinten schoon te maken zonder te bukken.

Geen schoonmaakspullen? Geen probleem! Gebruik gewoon een oude sok over je hand om je plinten een poetsbeurt te geven. U kunt een sok met of zonder reinigingsoplossing gebruiken, maar vergeet niet om ervoor te zorgen dat de oplossing huidveilig is, of draag er rubberen handschoenen onder.

Klaar om je plinten een grondige poetsbeurt te geven? Als onze hacks voor het schoonmaken van plinten het niet redden, kun je als volgt grondig werk verrichten.

Hoe muren en plinten schoon te maken

Het eerste waar u aan moet denken, zijn uw muren. Je beseft het misschien niet, maar muren verzamelen stof en vuil, net als elk ander deel van je huis, vooral als ze een structuur hebben. Kijk naar gebieden met veel verkeer en kijk of je vuile vlekken kunt zien op plekken die mensen vaak aanraken. De gebieden bij trappen en deuropeningen zijn meestal de grootste boosdoeners.

Uiteindelijk valt stof dat aan je muren blijft plakken, waar het zich verzamelt op je plinten. Dus om je plinten echt schoon te krijgen, moet je omgaan met het stof dat erboven hangt. U kunt uw muren wassen met een eenvoudige zeep- en wateroplossing. Stof ze eerst af (of gebruik de opzetborstel op je stofzuiger) om zoveel mogelijk losse deeltjes te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de hoeken en rondom verlichtingsarmaturen.

Maak vervolgens een oplossing van warm water en afwasmiddel, in dezelfde concentratie als je zou gebruiken om af te wassen. Pak een zachte spons of microvezeldoek en bevochtig deze met water. Zorg ervoor dat je het niet doorweekt, want je wilt de verf of gipsplaat niet beschadigen. U kunt handdoeken plaatsen rond het gebied waar u werkt om uw vloer te beschermen, maar u mag niet meer dan een paar druppels morsen.

Test eerst een onopvallende plek om te controleren of de zeep niet reageert met je verf of behang. Begin dan bovenaan de muur en was met cirkelvormige bewegingen naar beneden. Druk niet te hard, want dit kan sporen achterlaten. Sommige gebieden hebben misschien wat extra aandacht nodig, maar een beetje geconcentreerde zeep, of zelfs een beetje witte azijn, zou voldoende moeten zijn om alledaags vuil te verwijderen.

Als je druppels langs de muren ziet lopen, veeg ze dan weg en wring je spons of doek uit. Je hebt alleen voldoende water nodig om stof aan te trekken en van het oppervlak te tillen. Als de muur schoon is, eindig je door je doek of spons in schoon water af te spoelen en de muren af ​​te vegen om zeepresten te verwijderen.

Nu je muren schoon zijn, is het tijd om aan je plinten te werken. Hoewel bijna elke zachte reiniger zal werken, samen met een borstel, microvezeldoek en een beetje elleboogvet, zijn sommige tips effectiever voor verschillende soorten plinten. Bekijk ze eens.

Hoe houten plinten schoon te maken

Gebeitst hout is een duurzaam en aantrekkelijk materiaal voor plinten, maar het kan kromtrekken of verkleuren als het te nat wordt of helemaal uitdroogt (wist u dat de hout in uw huis is ongeveer 6-8% water?). Het goede nieuws is dat u het vochtgehalte van uw plinten in twee eenvoudige stappen kunt balanceren:

 1. Gebruik niet te veel water bij het schoonmaken van houten plinten
 2. Werk de plinten af ​​met olie om vocht vast te houden

Stof of stofzuig je houten plinten om te beginnen. Maak dan het volgende mengsel:

 • 1 gallon warm water
 • 4 eetlepels afwasmiddel
 • 1 eetlepel minerale olie

Gebruik een spons of microvezeldoek om de plinten schoon te maken met de reinigingsoplossing. Wring de spons goed uit zodat er niet te veel water op het hout komt.

Zodra de plinten schoon zijn, gebruikt u een doek die is bevochtigd met schoon water om de laatste keer af te vegen en eventuele zeepresten te verwijderen. De olie blijft achter om het hout te conditioneren.

Als laatste stap, polijst je je plinten met een droge doek en gebruik je een droogdoek om te voorkomen dat er toekomstig stof neerslaat.

Pro-tip: Andere sites stellen voor om plantaardige olie te gebruiken als houtverbeteraar voor alle doeleinden. Echter plantaardige olie wordt ranzig na verloop van tijd en kunnen onaangename geuren veroorzaken. Minerale oliën, of een speciale houtbehandelingsolie, is altijd de beste keuze.

Hoe geschilderde plinten schoon te maken?

Als uw houten plinten geverfd zijn, hoeft u ze niet met olie te behandelen. De verf beschermt de plinten al tegen de elementen, en dit betekent ook dat je meer water en druk kunt gebruiken tijdens het schoonmaken, wat je taak gemakkelijker maakt.

Stap 1: Verwijder los stof en vuil van de plinten

Stap 2: Voeg afwasmiddel of een zachte, allesreiniger aan warm water en reinig de plinten met een spons of microvezeldoek

Stap 3: Als je hardnekkige vlekken tegenkomt, kan een magische gum ze helpen verwijderen

Stap 4: Spoel de doek af met schoon water en veeg de plinten af ​​om zeepresten te verwijderen

Stap 5: Gebruik een droogdoek om je plinten stofvrij te houden

Pro-tip: Heb je verf op je kleding? Zo verwijder je het

Hoe plinten schoon te maken voor het schilderen?

Als u van plan bent uw plinten op te fleuren met een nieuwe verflaag, kunt u ze het beste eerst schoon krijgen. Hierdoor krijgt u een betere afwerking voor het eindresultaat. Omdat je de lak toch gaat overspuiten, kun je meer kracht gebruiken om ervoor te zorgen dat je alle sporen van vlekken en slijtage hebt verwijderd. Een magische gum verwijdert het meeste vuil en een 50/50 mengsel van witte azijn en heet water zal vetvlekken verwijderen.

Pro-tip: Zorg ervoor dat uw plinten volledig droog zijn voordat u gaat schilderen en controleer altijd de Lichtreflectiewaarde (LRV) van uw verf voordat u deze op PVC-plinten aanbrengt. Donkere verf absorbeert te veel warmte en kan kromtrekken en barsten veroorzaken.

Hoe witte plinten schoon te maken

Witte plinten zien er elegant uit, maar ze kunnen snel stof en slijtage vertonen. Als uw witte plinten van geverfd hout zijn, volgt u de bovenstaande tips. Als ze van PVC zijn gemaakt, volg dan deze tips.

Stap 1: Stof of stofzuig je plinten zoals normaal

Stap 2: Gebruik een mengsel van afwasmiddel en warm water om plinten af ​​te vegen

Stap 3: Als u veel schaafplekken op uw PVC-plint heeft, gebruik dan een allesreiniger en een gom om het vuil op te tillen (doe altijd eerst een vlektest!)

Stap 4: Om uw plinten glanzend wit te houden, maakt u een mengsel van 1 deel azijn op 4 delen heet water en spritz de planken. 10 minuten laten inwerken en daarna afnemen met een schone, vochtige doek

Hoe huisdierenurine van plinten te verwijderen

Het bezitten van een kat of hond kan veel vreugde in je leven brengen, maar ook veel vuil op je plinten! Haar van huisdieren, huidschilfers, vuil van modderige poten… het komt allemaal op je plinten terecht. En dan zijn er nog de incidentele ongelukjes die je moet opruimen. Hier is hoe het te doen.

Hoe kattenurine van plinten te verwijderen

Kattenplas kan bijzonder sterk ruiken en er is een sterke reiniger voor nodig om er vanaf te komen. Het goede nieuws is dat je deze doe-het-zelf-oplossing kunt gebruiken om de klus te klaren.

 • 1 kopje waterstofperoxide
 • 1 eetlepel afwasmiddel
 • 1 eetlepel baksoda

Neem zoveel mogelijk kattenpis uit de omgeving op. Combineer vervolgens de ingrediënten en spuit vervolgens de plinten royaal in. Laat een nacht drogen. Als er een wit residu verschijnt, kan het worden gewassen of weggeborsteld.

Hoewel het over het algemeen geen goed idee is om je plinten nat te maken, is de potentiële waterschade meestal het minste kwaad in vergelijking met de geur van kattenurine!

Hoe hondenurine van plinten te verwijderen

Hondenurine ruikt meestal niet zo erg als kattenpis, maar het is nog steeds niet iets dat je wilt rondhangen. Het goede nieuws is dat je het aankunt met zuiveringszout. Veeg eenvoudig zoveel mogelijk plas op en bedek het gebied vervolgens met een royale laag zuiveringszout. Laat het een nacht staan ​​om het vocht en de geur te absorberen en zuig het droge poeder ’s ochtends op.

Pro-tip: Houd je huis schoner met deze tips voor het verzorgen van huisdieren

Hoe plinten met een slechte rug schoon te maken?

Als je last hebt van een slechte rug, is er niets erger dan een langere periode voorovergebogen door te brengen. Het kan lastig zijn om te weten hoe je plinten schoonmaakt zonder te bukken of te knielen, maar het is mogelijk. Hier zijn enkele van onze beste tips:

 1. Gebruik een stofzuiger met lange steel om stof en vuil te verwijderen zonder te bukken
 2. Gebruik een spuitfles om reinigingsoplossing op uw plinten te spuiten en gebruik vervolgens een dweil of Swiffer plintreiniger om af te vegen en schoon te maken
 3. Babydoekjes nemen snel en effectief stof op en laten plinten schoon achter als je snel moet werken
 4. Een handstomer met een opzetstukje kan stof en vuil in enkele seconden verwijderen. Vergeet niet om eventuele condensatie achteraf op te dweilen

DIY plintreiniger spray

Je hebt niet veel luxe schoonmaakmiddelen nodig om je plinten te laten schitteren. Ons favoriete recept gebruikt de kracht van azijn om plinten schoon te maken. Het is een geweldige universele oplossing voor elk type plint of vlek, en het is niet giftig en milieuvriendelijk.

 • 2 kopjes warm water
 • 2 kopjes witte azijn
 • 1 eetlepel afwasmiddel

Combineer de ingrediënten eenvoudig in een emmer en gebruik de oplossing om al je plinten schoon te maken. Eigenlijk kun je dit recept bijna overal als allesreiniger gebruiken. Als het moeilijk is om op vloerniveau te komen, voeg het mengsel dan toe aan een spuitfles en spuit in plaats daarvan waar het nodig is.

Tot slot

Plinten worden vaak over het hoofd gezien bij de meeste schoonmaakroutines, maar elke maand een beetje extra tijd besteden aan het schoonmaken van je plinten zal je hele kamer opvrolijken. Dat is niet alleen goed voor het uiterlijk, studies hebben aangetoond dat a schoon huis helpt je langer te leven. Dus waar wacht je op? Stroop je mouwen op en geef je plinten vandaag nog een goede poetsbeurt!

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Iwt-Kdg
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart